LOTRO, lord of the rings online, recensie

Lord Of The Rings Online lijkt (te) veel op World Of Warcraft

Lord Of The Rings Online en World Of Warcraft
Sinds enige tijd hebben we MMORPG Lotro ontdekt. Na onze World of Warcraft verslaving die malliefst drie jaar duurde, leek het ons leuk om Lord Of The Rings Online eens te proberen. Momenteel is de aanschaf van deze game heel betaalbaar. Na een beetje gestoei om het te installeren kregen we het aan de praat, en de eerste dagen vermaakten we ons prima. Lotro is een mooi vormgegeven game, wat echter wel heel sterk aan World Of Warcraft doet denken. Dat is gelijk ook het grote nadeel, want de succesformule van World of Warcraft wordt naar mijn smaak te sterk nagebootst door de makers van Lotro. De opzet van beide games is gelijk. Je maakt een poppetje aan, dan kan een dwerg zijn, een mens, een elf… en je betreedt met dit karakter een online wereld.

Overeenkomsten
In beide games moet je opdrachten aannemen en uitvoeren. Een voorbeeld van een opdracht is dat je bijvoorbeeld een bepaald aantal wolven of beren moet verslaan, daarvoor word je dan beloond met in-game geld, voedsel, kleding, wapens of drankjes waar je tijdelijk sterker van wordt. Net als in World of Warcraft kan je karakter in Lotro een beroep leren en zich daarin bekwamen. Je kunt bijvoorbeeld wapensmid of kleermaker worden. Hoe beter men een ambacht beheerst, hoe meer in-game goud men met dat beroep kan verdienen. Je spullen verkoop je in beide games in een veilinghuis. Voor het goud dat je met je beroep verdient, kan je in-game artikelen kopen waar je karakter sterker en machtiger van wordt. Beide games hebben dungeons waar je met een groep naar binnen moet om opdrachten uit te voeren. In dungeons vind je de eindbazen die verslagen moeten worden, en die dan de sterkste en zeldzamere wapens en kleding droppen. Door deze wapens en kleding word je karakter nog sterker en op den duur superieur aan anderen. Aangezien beide games in meer of mindere mate gebaseerd zijn op de boeken van Tolkien, en omdat de games dezelfde opzet, sfeer en inhoud lijken te hebben, vallen de kleine verschillen tussen de games na een paar dagen Lotro spelen eigenlijk weg.

Verschillen
In Lotro kan je in de game een eigen huis kopen, wat op zich wel een vernieuwing is, maar helaas gaat het huis snel vervelen omdat je er verder niet zoveel mee kunt. Je mag het inrichten met meubels, maar de makers van de game hebben bepaald waar je die meubels neer moet zetten, waardoor de lol er snel vanaf is. Alle huizen binnen een bepaald gebied, zien er qua indeling en uiterlijk ook nog eens vrijwel hetzelfde uit, en de ligging van de huizen zijn hetzelfde op de kaart als in andere gebieden.
In het huis heb je als je het eenmaal hebt ingericht, verder niet veel te zoeken omdat er gewoon niets te doen is. Je kunt er natuurlijk in-game vrienden uitnodigen, maar na drie minuten chatten stappen die ook weer op om de game in gebieden met wat meer actie, te gaan spelen. Het enige voordeel aan het huis lijkt dan ook dat je er tegen 'betaling' van zilverstukken een extra koffer kunt openen om wat spullen op te slaan, zoals materialen die je nodig hebt voor je beroep, die anders maar plaats innemen in de bank en je in-game tassen. Je hebt gewone huizen, luxe huizen en kinship huizen. De kinship huizen zijn het grootste, want het zijn ontmoetingsplaatsen voor spelers die in dezelfde kinship spelen. Een kinship is een soort club van spelers die elkaar helpen binnen het spel. In Lotro wordt dat dus een kinship genoemd, in World Of Warcraft wordt zo'n groep een guild genoemd.

Alleen in Lotro kan je een Hobbit (een van de beroemdste figuren die in de boeken van Tolkien voorkomen) aanmaken, en die komen in World Of Warcraft niet voor. Maar de overige figuren die je op Lotro kunt aanmaken komen helaas erg sterk overeen met de figuren in World of Warcraft. In alles doet Lotro aan World Of Warcraft denken, en de makers hebben schijnbaar niet geprobeerd zich duidelijk te onderscheiden en iets geheel nieuws te maken. Dat is vreselijk jammer, want de vormgeving is prachtig, Op den duur kreeg ik bij Lotro echter toch het gevoel dat ik in een knappe kopie van Wordl of Warcraft was beland, ondanks de verschillen.

De wapens en kleding in World of Warcraft zijn vaak spectaculair om te zien. Grote zwaarden waar de vonken vanaf spatten en enorme schouders en schilden; reusachtige gevleugelde rijdieren waarop je je verplaatsen kunt. In Lotro gaat het allemaal veel bescheidener toe. Een rijdier is daar een mooi sierlijk paardje en wapens glinsteren wel eens een beetje, maar over het algemeen zijn de figuren en kleren in Lotro nogal sober van kleur en uiterlijk. Beide games hebben een middeleeuwse sfeer, door de kastelen, kerkers, huizen die opgetrokken zijn uit logge stenen en die omgeven worden door smalle steegjes en straten, en natuurlijk niet te vergeten de zwaarden, schilden, en overige wapens. Ook de meubels in de gebouwen doen middeleeuws aan, en verder alle gebruiksvoorwerpen.

World of Warcraft bevat veel grappen en grollen, die in Lotro veel minder voorkomen. Ook komen er in Lotro geen huisdieren voor (uitgezonderd voor de Lore-master (een soort magiër die levens kan redden door andere spelers te genezen als ze bijna verslagen worden) die wel huisdieren heeft die voor hem/haar vechten). Aangezien de huisdieren in World Of Warcraft erg geliefd zijn en juist voor veel vermaak zorgen, is dat nou juist best een gemis. Mogelijk hebben de makers van Lotro de huisdieren juist weggelaten om toch nog wat onderscheid te maken tussen Lotro en World Of Warcraft.

Samenvattend zou ik zeggen: Lotro is op zich een mooi vormgegeven online game en echt wel de moeite van het spelen waard, maar als je al een World Of Warcraft speler bent, of bent geweest, dan het af te raden om Lotro te gaan spelen, omdat er te veel overeenkomsten tussen de games zijn en Lotro is daardoor weinig verrassend en zal snel gaan vervelen. Heb je echter nog nooit World of Warcraft gespeeld en ben je nieuwsgierig naar Lord Of The Rings Online, dan is de game juist een aanrader, want alles zal dan nieuw voor je zijn en alleen dan komt de game goed tot zijn recht.