Kabouters werken hard (2)

Een aardmannetje op de akker
Een kubla-walda in de wei
Dwergen dat zijn we niet
We zingen joechei, joechei, joechei.
Een zandman die kan strooien
Een alf leeft in zijn hol
En Aardje met z’n staartje
Wat ’n lol, wat ’n lol, wat ‘n lol.

Toen ze klaar waren met het harde werk, namen ze het eten mee naar huis. Ze hoefden dit keer het eten niet helemaal bij de boerderij op te halen. Het stond gewoon klaar bovenop de ploeg. Soms moesten ze door een gat in de boerderijdeur klimmen, om de kommen met aardappels en brood te pakken.
Tolecnal was lekker uitgewaaid op de ploeg, en Toon was tevreden met zijn klus. Ze zetten het paard en de ploeg weer terug op de plek waar ze waren begonnen.
Tolecnal aaide het paard uitvoerig en fluisterde: “Jou kan ik later nog wel eens nodig hebben!” Het paard draaide zich om. De kop kwam dicht bij zijn gezicht en het maakte een grommend geluid, als teken van herkenning leek het wel.

De landbouwers hadden bijna nooit kabouters gezien. Laatst vonden ze naast de oven een vergeten broodje. Toen ze het geproefd hadden bleek het wit meel te zijn, en het smaakte zo lekker zoet. Dat deden zij nooit, zoet brood maken. Meestal hoorden ze het kleine volk wel, druk bezig op de akkers. Het kwam wel eens voor dat ze het gevoel hadden dat de kabouters bezig waren in hun bakhuis.
Een boer had een keer een aantal kabouters brood zien bakken. Ze waren druk bezig de broodjes uit de oven te halen. Geschrokken was hij hoe klein ze waren. De meesten hadden een lange grijze baard, ze waren springerig als kleine kinderen, met klompen waaronder dikke lagen leer zaten gespijkerd met modder. Door een puntmuts leken sommigen groter. Maar verder had nooit iemand een kabouter gezien. Waarschijnlijk waren ze dan al gevlucht en hadden ze hun broodjes meegenomen.
De landbouwers waren ook dit keer weer teleurgesteld dat ze de kabouters niet gezien hadden. Ze gingen terug naar binnen en kropen in bed.

(wordt vervolgd)

zie ook [http://www.frommels]

Eerdere delen van 'De schaduw van de toekomst'.
1. Ten tijde van de koning [http://schrijven.wikidot.com/ten-tijde-van-de-koning]
2. De koning is dood [http://schrijven.wikidot.com/de-koning-is-dood]
….. en [http://schrijven.wikidot.com/de-koning-is-dood-2]
3. De jongeling [http://schrijven.wikidot.com/de-jongeling]
….. en [http://schrijven.wikidot.com/de-jongeling-2]