Fotomodel worden, opgepast voor de nepfotograaf

Veel jonge meisjes (en ook steeds meer jongens) dromen ervan om fotomodel te worden. Er zijn helaas nepfotografen die daar misbruik van maken. Sommige nepfotografen maken er misbruik van door fotoshoots aan te bieden tegen belachelijke prijzen, andere nepfotografen lokken meisjes (of jongens) in de val om ze naakt te fotograferen of om seks met ze te hebben. Waar moet je op letten? Nep fotografen, trap er niet in.

Wat is een nepfotograaf?

Fotograaf is een vrije beroepstitel, dat wil zeggen dat iedereen in Nederland zichzelf fotograaf mag noemen. Een nepfotograaf is iemand die zich uitgeeft voor fotograaf terwijl hij andere bedoelingen heeft dan hij/zij doet voorkomen. Je begrijpt zeker wel dat er dus ook onbetrouwbare mensen zijn die doen alsof ze fotograaf zijn om mensen in de val te lokken. Ze zoeken bijvoorbeeld contact via internet of advertenties in kranten, door zichzelf fotograaf te noemen. Ze kunnen ook via Hyves of msn of websites of chatrooms naar slachtoffers zoeken en contact met ze opnemen. Door mooie verhalen op te hangen over hun zogenaamde beroep als fotograaf, reportages en fotoshoots, kunnen ze meisjes (of jongens) wijsmaken dat ze graag van hen foto’s willen nemen en beloven ze dat ze hen via een modellenbureau aan werk kunnen helpen. Het klinkt mooi en als je erop ingaat kan je behoorlijk in de problemen terecht komen. Er zijn ook pedofielen die op deze manier in contact proberen te komen met minderjarigen om ze over te halen tot naaktfotografie, naakt voor de webcam te poseren of om foto’s van ze te maken met weinig kleren aan. Het komt ook voor dat pedofielen op die manier seks via webcam contact proberen af te dwingen. Helaas zijn er meisjes en jongens die zich zo gevleid voelen als een zogenaamde fotograaf ze benadert, dat ze ingaan op de leugens van namaakfotografen. Echte, betrouwbare fotografen zijn echter helemaal niet uit op dat soort dingen. Die zijn serieus op zoek naar geschikte modellen en kunnen dat ook aantonen. Nepfotografen zijn meestal uit op geld, of op seks of op seksueel getinte foto’s of films.

Betrouwbare fotografen, hoe herken je die?

• Een echte fotograaf werkt met ook modellenbureaus samen en niet altijd in zijn eentje. Contracten lopen via modellenbureaus, niet via fotografen zelf.
• Een echte fotograaf heeft een bekende naam bij modellenbureaus; heeft gewerkt voor bekende tijdschriften en/of bekende producten of kledingmerken en kan daar bewijzen van overleggen en bestaat van fotograferen.
• Een echte fotograaf heeft er geen bezwaar tegen als je een van je ouders meeneemt als je op een verzoek om een fotoshoot te maken, ingaat.
• Een echte fotograaf vraagt een minderjarige niet om te poseren in ondergoed, lingerie of naakt.
• Een echte fotograaf vraagt een minderjarige niet om zonder ouders naar zijn studio of huis of op een afspraak te komen.
• Een echte fotograaf vraagt geen geld voor een fotoshoot die hij/zij zelf voorstelt te maken.
• Een echte fotograaf betaalt zijn modellen voor een opdracht en vraagt geen geld van zijn modellen, behalve natuurlijk wanneer een beginnend model een professionele fotograaf zelf verzocht heeft om tegen betaling een fotoshoot te maken.
• Een echte fotograaf vindt het geen probleem als je een van je ouders meebrengt als je op de foto gaat. Een fotograaf die er bezwaar tegen maakt als een van je ouders mee komt, is verdacht.

Onprofessionele of verdachte modellenbureaus

• Iedereen kan een website opzetten en die website een Modellbureau noemen. Helaas blijkt dit een eenvoudige manier om met meisjes en jongens in contact te komen.
• Modellenbureaus die websites hebben waar geen namen van contactpersonen worden genoemd zijn onprofessioneel en verdacht.
• Emailadressen van gratis services zoals hotmail en gmail en dergelijke, komen niet professioneel over voor een 'modellenbureau' en dat soort bureaus kan je beter niet vertrouwen. Ook vage adressen zoals een postbusnummer, zijn verdacht. Het ontbreken van de vermedling van een duidelijk adres waar het modellenbureau gevestigd is, is ook vreemd want een goed en professioneel modellenbureau heeft geen reden om hun adres en telefoonnummer niet te vermelden..
• Websites van modellenbureaus waar geen overtuigende voorbeelden van fotoshoots en voorbeelden van fotocampagnes te zien zijn, hebben schijnbaar geen voorbeelden en hebben schijnbaar nog nooit een echte opdracht gehad, en zijn dus verdacht en onprofessioneel.
• Modellenbureaus waar geen klanten of voorbeelden van opdrachtgevers bij naam genoemd worden, hebben blijbaar ook nog nooit een echte opdracht gehad, en zijn dus onprofessioneel en verdacht.
• Modellenbureaus waar opdrachten voor folders of bladen genoemd worden waarbij geen namen van opdrachtgevers genoemd worden, zijn amateuristisch. Bijvoorbeeld: ‘we zoeken meisjes die in lingerie op de foto willen voor leuke folders…' Zo'n opdracht komt heel onbetrouwbaar over. De opdracht is namelijk vaag (voor welk kledingmerk of voor welk bedrijf is die folder dan?) en de opdracht is duidelijk seksueel getint. Waarom zetten ze er niet gewoon bij voor welke klant die folder dan is? Zo’n soort opdracht is vaag en komt heel onbetrouwbaar over en daar moet je dan ook niet op ingaan.
• Modellenbureaus op internet waar de opdrachten alleen maar over bikini, lingerie of erotiek gaan… dat zijn geen echte 'bureaus' maar vage bedrijfjes die bezig zijn met erotiek of mogelijk ook met pornografie. Dat heeft niets meer met fotomodel worden te maken en blijf daar dus weg van.
• Als een fotograaf jou benadert op straat, via internet of op een andere manier, ga dan niet direct op het aanbod in, hoe gevleid je je ook mag voelen. Geef niet je persoonlijke gegevens, maar vraag de fotograaf om zijn persoonlijke gegevens en vraag hem voor welke opdrachtgevers hij al gewerkt heeft als fotograaf. Leg hem uit dat je eerst met je ouders of partner (als je ouder bent) moet overleggen voordat je toezeggingen kunt doen en dat je contact zult opnemen als je gedesinteresseerd bent. Controleer thuis op je gemak de echtheid van de fotograaf door zijn naam op Google te zoeken, door te controleren of hij echt voor een bepaalt modellenbureau werkt en of hij inderdaad bepaalde fotoreportages voor echte producten of echte tijdschriften heeft gemaakt. Als dat allemaal klopt, dan kan je overwegen om een afspraak maken, maar ga dan niet alleen maar neem een volwassenen mee.

Als je fotomodel wilt worden, wat moet je dan wel doen?

• Lees op websites van bekende modellenbureaus wat ongeveer de voorwaarden zijn waar een fotomodel aan moet voldoen. Pas je in het plaatje? Dan maak je de meeste kans dat je inderdaad model kunt worden. Als je niet in het plaatje past is de kans op veel modellenwerk erg klein.
• Er zijn veel soorten modellen; niet alle modellen worden geselecteerd op schoonheid. Sommige modellen hebben gewoon iets speciaals waardoor ze leuk zijn voor spotjes of grappige foto’s.
• Leeftijd maximaal 22-24. Lengte minimaal 1.72, kledingmaat 36 (hooguit maat 38). Lengte bij voorkeur niet langer dan 1.82. Fotogeniek zijn is belangrijker dan mooi zijn.
• Lees de voorwaarden op de webiste van een bekend modellenbureau en stuur een brief met wat foto's van jezelf naar de contactpersonen. Meestal vragen echte modellenbureaus om te beginnen of je ze een paar eenvoudige foto’s op wilt sturen. Hooguit twee foto’s waarop je gezicht duidelijk te zien is, twee waarop je bovenlichaam met gezicht duidelijk te zien is, en twee waarop je helemaal te zien bent. Gewoon foto's met kleren die je leuk staan. Verder vragen ze wat schriftelijke informatie over je leeftijd, schoolopleiding, of je eventueel al wat ervaring als model hebt, en eventuele bijzonderheden. Vaak kan je ook via internet een aanmelding doen en foto's digitaal aanleveren.
• Een betrouwbaar modellenbureau wat jou wil inschrijven, zal je niet om geld vragen. Als ze werk voor je hebben zullen ze zelf een professionele fotoshoot van je maken en die fotoshoot is dan gratis. Als ze werk voor je hebben zullen ze een contract met je afsluiten waarin zwart op wit staat waarvoor de foto’s gebruikt zullen worden en wat je verdiensten zijn.
• Als je ingaat op een verzoek om langs te komen bij een modellenbureau, neem dan een van je ouders mee.

Fotomodel worden kan een droom zijn die uitkomt, maar besef dat deze droom niet voor iedereen die het zou willen, uit kan komen. Hoe graag je ook fotomodel wilt worden, pas op dat je uit enthousiasme niet te snel in zee gaat met verkeerde mensen. Eigenlijk is het heel simpel, professionele fotografen werken samen met professionele modellenbureaus. Neem geen genoegen met minder dan dat.

Neem eens een kijkje bij een professioneel modellenbureau om een indruk te krijgen hoe het wel moet. Bijvoorbeeld Ulla Modells. Neem ook eens een kijkje op een website van een castingbureau.

Anna Appels schrijfopdracht non-fictie