Artikel

Deeltjesversneller in Geneve weer actief?

Ergens in september werd de deeltjesversneller in Geneve stilgelegd. Er waren problemen of mankementen in het systeem. Het is niet helemaal duidelijk wat het probleem was. De wetenschappers in Geneve zouden de deeltjesversneller in november 2008 weer opstarten, maar blijkbaar is dat nog niet gebeurt.

De deeltjesversneller was op 10 september 2008 gestart. Het experiment vond plaats in het CERN, de Europese organisatie voor Nucleair onderzoek. De wetenschappers wilden patronenbundels, die ronddraaiden door een nieuwe LHC deeltjesversneller, op elkaar laten botsen om de oerknal na te bootsen. Het experiment stuitte op nogal wat weerstand van bange burgers, aangezien enkele wetenschappers bekent maakten dat volgens hen de wereld zou kunnen vergaan door het experiment. Volgens de wetenschappers in Geneve die het onderzoek uitvoeren is dat allemaal schromelijk overdreven. Volgens hen vergaat de wereld niet door het nabootsen van de oerknal. Wetenschappers die wel geloven dat de wereld zou kunnen vergaan zetten hun theorie kracht bij door het argument dat er zwarte gaten kunnen ontstaan door de botsingen van deeltjes. De aarde zou dan door magnetische velden worden verzwolgen.

Het is natuurlijk wel zo dat een dergelijk onderzoek nooit eerder goed werd uitgetest en dat is best een eng idee. Onderschatten wetenschappers dit expiriment niet? De deeltjes in Geneve gaan zo snel dat ze bijna zo snel gaan als de snelheid van het licht.

De proef met de deeltjesversneller in Geneve hebben we in zekere zin te danken aan Albert Einstein. Die bedacht de relativiteitstheorie waarop het onderzoek met de deeltjesversneller gebaseerd is. In november zou de deeltjesversneller in Geneve weer opnieuw opgestart worden, maar het is inmiddels december 2008 en nog ligt de boel stil. Misschien zijn de risico’s toch groter dan de wetenschappers willen toegeven?